Διατροφή Πρόληψη

Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν. 
Ιπποκράτης: ( 460-377 π.Χ. , Πατέρας της Ιατρικής).

Διατροφή και πρόληψη έσω και έξω παράσιτων του καναρινιού για φυσιολογική  διαβίωση στο σπίτι.

Με τη σωστή διαχείριση στην διατροφή και την πρόληψη συμβάλουμε θετικά στην καλή υγεία, διάθεση και στην μακροζωία της διαβίωσης στα οικόσιτα πτηνά μας. Σημαντικός παράγοντας η καθαριότητα και απολύμανση τόσο στα κλουβιά και τα σκεύη διατροφής, όπως και στον χώρο διαμονής τους με τον παράλληλα καλό  εξαερισμό του..

Τα πιο κάτω αφορούν ιδιοκτήτες μικρού αριθμού οικόσιτων καναρινιών έτσι ώστε να έχουν μια ιδέα για τα πιο απλά που μπορούν να τους προσφέρουν...

                                      




1.. Μείγμα σπόρων εμπορίου για καναρίνια φωνής …

Καθημερινή παροχή
Κατά προτίμηση όχι χύμα άλλα σε εργοστασιακή συσκευασία σφραγισμένη… το καλοκαίρι μπορούμε να διατηρούμε την τροφή στο ψυγείο για να αποφύγουμε την αλλοίωσή της εάν αργούμε να την καταναλώσουμε…




2.. Grit και Mineral π.χ. της Deli Nature ανάμιξη 2/1 ή και Σουπιοκόκκαλο μαζί..

Καθημερινή παροχή
Για την σωστή χώνεψη και την παροχή ασβεστίου, ιχνοστοιχείον κ.λ.π.







3.. Αυγοτροφή εμπορίου Pate καλής ποιότητας ή και αυγό..

3 με 4 ήμερες τον μήνα παράλληλα μαζί με προβιοτικά και βιταμίνες στο νερό..
Κατά προτίμηση όχι χύμα άλλα σε εργοστασιακή συσκευασία σφραγισμένη… το καλοκαίρι μπορούμε να διατηρούμε την τροφή στο ψυγείο για να αποφύγουμε την αλλοίωσή της εάν αργούμε να την καταναλώσουμε…
       





4.. βιταμίνες

Για 3 με 4 ήμερες τον μήνα στο νερό παράλληλα μαζί με την αυγοτροφή..




5.. Πτερόροια

Μια επίπονη διαδικασία για το καναρίνι  θεωρητικά συνήθως από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου… και ανάλογα την περιοχή... καλό θα είναι να έχουμε κάνει αποπαρασίτωση πριν την αρχή της πτερόροιας 
Καθημερινά παροχή αυγοτροφής  η και αυγό ( το βάζουμε το πρωί το βγάζουμε το βράδυ ) και  2 μέρες την εβδομάδα βιταμίνες στο νερό,  μια δυο φορές την εβδομάδα μπάνιο, και καλή καθαριότητα .. όχι έκθεση σε ζεστά μέρη κατά προτίμηση σε δροσερά και σκιερά με επαφή στο ημερήσιο φως…  



6.. Προβιοτικά..


Απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού και ιδιαίτερα μετά από αποπαρασιτώσεις η θεραπείες..
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάποια του εμπορείου ανακατεμένα με την αυγοτροφή όταν την παρέχουμε η και υδατοδιαλυτά  για 3 μέρες τον μήνα.. μια οικονομική λύση είναι το ανθρώπινο σκεύασμα Ultra Levour..  1 με 2 κάψουλες σε 1 λίτρο καθαρό νερό.. η ½ με 1 σε 500ml εμφιαλωμένο (καθημερινή αλλαγή του διαλύματος)..




7.. Νερό

Αλλάζουμε συχνά το νερό και αποστειρώνουμε τις ποτίστρες με χλωρίνη τακτικά…
Εάν χρησιμοποιούμε νερό βρύσης καλό είναι να το βάζουμε σε ένα μπουκάλι χωρίς καπάκι και να το χρησιμοποιούμε μετά από μια μέρα ώστε να εξατμίζονται τα πρόσθετα που χρησιμοποιούν στην ύδρευση π.χ. χλώριο..



Τα πιο κάτω είναι τα πιο λίγα και απλά για την διαβίωση του καναρινιού στο σπίτι μας με την προϋπόθεση ότι έχουμε ένα υγιές καναρινή η έχουμε  προμηθευθεί ένα υγιές καναρίνι… και ο χώρος που το φιλοξενούμε παρέχει και καλές προϋποθέσεις διαβίωσης, καλό εξαερισμό να μην είναι εκτεθειμένο στον ήλιο  στον βοριά όπως και σε αρπακτικά (πουλιά κ' ζώα.).. Για ότι άλλο παρατηρήσουμε  που δεν μας αρέσει στην ενεργητικότητα του πουλιού (π.χ. όπως κακοδιάθετο, φουσκωμένο, κ.λ.π. ) καλό είναι να απευθυνόμαστε σε ειδικό η κτηνίατρο…

**** Μια φορά  το δίμηνο για τα έσω παράσιτα όπως το BOGENA WORM-MIDDEL




**** Σκεύασμα έξω παρασίτων,   πρόληψης για να έχουμε προστασία,  αλλά και σε περίπτωση που έχει προσληφθεί το καναρίνι, όπως το chevi tren  (Κεβι – Τρεν) που μπορούμε να ψεκάσουμε και το κλουβί με το πουλί μέσα και γύρω γύρω τον χώρο του ( τοίχο κ.λ.π.)… εναλλακτικά ένα ακόμα καλό σκεύασμα το EFFIPRO το οποίο χρησιμοποιώ τρία χρόνια τώρα ως εξής (από ένα ψεκασμό κάτω από τα φτερά στις μασχάλες και ένα ανάμεσα στα φτερά στο λαιμό) χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα από την χρήση του.  Προϋπόθεση ο σωστός εξαερισμός του χώρου μετά όταν έχουμε  κάνει χρήση αυτόν τον σκευασμάτων, καλό θα είναι τα πουλιά να είναι σε εξωτερικό χώρο.. 









Προσπαθούμε να μην έρχονται σε κοντινή επαφή με σπουργίτια , χελιδόνια είναι φορείς ασθενειών, έσω - έξω παρασίτων κ.λ.π.. , καλό είναι επίσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εάν η διαβίωσή τους είναι σε εξωτερικό χώρο να τα προστατεύουμε από τα κουνούπια (κουνουπιέρες από τούλι που μπορεί να καλυφθεί όλο το κλουβί, παρέχει μια καλή προστασία τις βραδυνές ώρες )



Είναι κάποια απλά και εφαρμόσιμα βήματα για τη σωστή διαβίωση του καναρινιού στο σπίτι.... 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου