Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Η εκπαίδευση των νεαρών Timbrados με Ψηφιακή διδασκαλία, με Δάσκαλο - ους, ή και τα δύο μαζί…



Ένα πουλί δεν είναι μια μηχανική συσκευή και αν όλα τα Timbrados τραγουδούσαν το ίδιο θα ήταν λυπηρό και βαρετό ακόμα και για αυτό το ίδιο! Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι εκτροφείς του Timbrado..

Στην οικογένεια του Timbrado μπορούμε να έχουμε πολύ διαφορετικά ρεπερτόρια τραγουδιού..
Στο πρότυπο της φυλής είτε είναι κατά F.O.E είτε κατά F.O.C.D.E.

Αυτό το πρότυπο και ο κώδικας των φωνών  είναι μια μεγάλη δεξαμενή που επιτρέπει στους εκτροφείς Timbrados  κάποια ελευθερία στο να κατευθύνουν την εκτροφή τους σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

Μεταφέροντας λοιπόν ξεκάθαρα την δικιά μου εκδοχή στην εκτροφή καναρινιών φωνής Timbrados, θεωρό ότι με την προσοχή μας στραμμένη στην σωστή και επιλεκτική εκτροφή θα πρέπει να εστιάζουμε παράλληλα και στη σωστή διαχείριση του φωνητικού αποτελέσματος… Ένας εκτροφέας που σέβεται την εκτροφή του και αποσκοπεί στη συνέχιση, σε παρούσα ή και σε μελλοντική σταθεροποίηση των φωνών που χαρακτηρίζουν την εκτροφή του, με το μόνο που δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ή και να παίξει είναι με το αποτέλεσμα που θα έχει μετά το τελείωμα της εκπαίδευσης των νεαρών Timbrados..

Η εκπαίδευση τον νεαρών πουλιών δεν είναι πανάκια, (απ τις επιλογές που θα κάνουμε), έτσι ώστε  να μας χαριστεί το τέλειο αποτέλεσμα … Δεν χρειάζεται κόπος, εφόσον υπάρχουν οι γνώσεις, ο κατάλληλος τρόπος και η τακτική.... Οι τρόποι εκπαίδευσης δεν είναι αξιόπιστοι εάν δεν τους διαχειριζόμαστε σωστά,  για το αποτέλεσμα που θα έχουμε ή και που θα θέλουμε να έχουμε….

Πέρα από την φωνητική βοήθεια που παρέχουμε εμείς στα νεαρά πουλιά, κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, ένας  μεγάλος  παράγοντας  για το φωνητικό αποτέλεσμα και την μορφή του ρεπερτορίου τους, είναι και αυτός που κουβαλάνε στο DNA τους (γενεαλογικό τους δέντρο).
Οι απόγονοι τον Classic Timbrado είναι πολύ δύσκολο να πουν ασυνεχές ρεπερτόριο ή και το αντίθετο όσο να το θέλουμε και να το προσπαθήσουμε… Ακόμα ούτε και στα ενδιάμεσα ( Intermediate Timbrado) δεν θα ήταν εφικτό να γίνει αυτό…

Κατεβάζοντας  ένα βίντεο από το YouTube ή αγοράζοντας ένα δάσκαλο και χρησιμοποιώντας τα ξεχωριστά ή και τους δύο τρόπους μαζί και φυσικά κάτω από σωστές συνθήκες εκπαίδευσης, το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε αντίγραφα του ρεπερτορίου των φωνών με τα οποία εκπαιδεύσαμε τα νέα πουλιά, και ίσως να ξεχωρίζουν  ορισμένα λόγο τον  γονιδίων τους,  χαρακτηρίζοντάς τα έτσι με κάποια φωνητική διαφορετικότητα..

Πολλοί θεωρούν ίσως, ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι σωστό, ότι το ζητούμενο είναι αυτό και ότι έχουν καταφέρει πολλά..

Δεν είναι όμως έτσι ακριβός, πολλές φορές θα πρέπει να προσπερνάμε τα εφικτά και να εστιάζουμε στα προσδοκώμενα, θα πρέπει ένας εκτροφέας καναρινιών φωνής να χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα  με δικές του τακτικές που θα δείχνουν τη διαφορετικότητα της εκτροφής του και όχι να επιβάλλεται σε απλές λύσεις και σε ρεπερτόρια άλλων εκτροφέων.

Εν κατακλείδι αυτό που καλείτε να αποδείξει ο κάθε εκτροφέας, είναι η καινοτομία και η διαφορετικότητα που φαίνεται από τα αποτελέσματα της εκτροφής του και αυτό διαπιστώνετε μόνο μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εκτροφέων, από τους διαγωνισμούς που γίνονται κατά καιρούς….

Όλα τα πουλιά Τραγουδούν,  σημασία όμως δεν έχει μόνο αυτό ή οι πολλές φωνές που έχουν ή  το να είναι αντίγραφα ( μίμοι) των δασκάλων και του ρεπερτορίου που άκουσαν.

Σημασία πρωτίστως θα πρέπει να έχει η γονιδιακή σταθεροποίηση με σωστές βάσεις στην  ποιότητα της απόδοσης του ρεπερτορίου (Ποικιλία, Ηχόχρωμα, Τονικότητα) στις Φωνές που αποδίδουν έχοντας την δική τους φωνητική ''προσωπικότητα''..…
Τα γυρίσματα θα πρέπει να ακούγονται καθαρά με τις συλλαβές να προφέρονται όπως στο πρότυπο, με σαφής και αναγνωρίσιμες τις φωνές μεταξύ τους.....

Εάν εστιάσουμε προγραμματισμένα  και όχι στην τύχη, πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε προσφέρει αισθητά θετικά στην εξέλιξη αυτής της φυλής στην Ελλάδα, με περισσότερο εκτροφικό ενδιαφέρον και σωστότερα  αποτελέσματα…

TimbradoFthia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου