Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Βήματα για το επιθυμητό αποτέλεσμα...

Γενετική βάση, διδασκαλία, εκπαίδευση, τελικό αποτέλεσμα, διαγωνισμός-σύλλογος:




Η εκτροφή καναρινιών φωνής μπορεί να θεωρείτε απλή για κάποιους έτσι αρκεί να πάρουμε ένα -δυο ζευγάρια από την φυλή που μας ενδιαφέρει θα βάλουμε τον αρσενικό για δάσκαλο η κάποιο ηλεκτρονικό αρχείο να μάθουν τα μικρά τις φωνές και έτσι θα έχουμε τους απογονους που επιθυμούμε... 

Είναι έτσι απλή η διαδικασία όμως ;

Αλήθεια πόσο εξαρτημένο είναι το κάθε στάδιο από τα παραπάνω ώστε να πάρουμε το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα στα Timbrados μας;

Έχουμε αναρωτηθεί στην εκτροφή μας εάν τα βήματα που ακολουθούμε είναι τα σωστά και με την σωστή σειρά;

 Η ανάλυση της κεφαλίδας λοιπον ίσως βοηθήσει ώστε ο κάθε εκτροφέας με τον τρόπο του να βοηθήσει στην σωστή διαιώνιση αυτής της φυλής..

Α) Γενετική βάση:

Από την στιγμή που αποφασίζουμε να κάνουμε εκτροφή ο θεμέλιος λίθος της εκτροφής μας είναι αυτός!! Και θα είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία της εκτροφής μας…. Πως θα το ξέρουμε αυτό, μα πολύ απλά από Timbrados που έχουν αποδείξει την φωνητική τους αξία σε διαγωνισμούς και το ιστορικό του γενεαλογικού τους χάρτη …. Από αδερφές αυτών….. Την επιλογή ζευγαριού.... Από σταθεροποιημένη εκτροφική γραμμή… Και φυσικά από Εκτροφείς που έχουν αξιόλογη πορεία στο χώρο αποδεδειγμένα και αξίζει να εμπιστευτείς το μέλλον της εκτροφής σου…

Β) Διδασκαλία:

Άλλο ένα σημαντικό στάδιο το οποίο θα χαρακτηρίζει την εκτροφή μας. Είναι οι φωνές του ρεπερτορίου που θα λένε τα νεαρά, της νέας μας εκτροφικής περιόδου… Είναι σημαντικό εδώ να δώσουμε έμφαση στο αποτέλεσμα που θα έχουμε το οποίο θα είναι αυτό το οποίο θα μας καθορίζει… Ο τρόπος που θα μας δώσει το φωνητικό αποτέλεσμα είναι καθαρά στην ευχέρεια μας με την προϋπόθεση το αποτέλεσμα να είναι μέσα στο πρότυπο της φυλής …..

Γ) Εκπαίδευση:

Το στάδιο το οποίο ξεχωρίζουμε τα αρσενικά απ’ την στιγμή που έχουν πλέον δείξει το ταλέντο τους και έχει καθαρίσει η φωνή τους, τα μεταφέρουμε στα ατομικά τους κλουβιά. Μια διαδικασία απαραίτητη που διαρκεί από 20 μέχρι 50 μέρες ανάλογα τον εκτροφέα χωρίς οπτική επαφή μεταξύ τους και σε σκοτάδι με ημερήσια διαλείμματα στο φως 10 – 20 λεπτών… 
Αυτό βέβαια γίνετε για να εκτελούν το ρεπερτόριό τους μπροστά στον κριτή με ευκολία όταν τοποθετηθούν...  
Το σημαντικό όμως σε αυτή τη διαδικασία της ατομικής οπτικής απομόνωσης, που στην αρχή στρεσάρει τα πουλιά είναι και αυτή που σταθεροποιεί το τραγούδι τους και δίνει την γλυκύτητα στην απόδοση του ρεπερτορίου τους….

Δ) Τελικό αποτέλεσμα: 

Εκτελούν το ρεπερτόριο τους αβίαστα με  καθαρότητα σε ομάδες είτε ατομικά με βάση τον αρχικό μας στόχο και απ' την  στιγμή που μας ικανοποιούν σε σχέσει με τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει και εκ του αποτελέσματος θεωρούμε ότι έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούμε τότε να μιλάμε για μια επιτυχή εκτροφική χρονιά... 

Ε) Σύλλογος, Διαγωνισμοί:

Θα πρέπει οι κόποι μας όμως να έχουν και την ανάλογη αναγνώριση και διασφάλιση!!! Μέσου του συλλόγου μας και των διαγωνισμών που διοργανώνονται κάθε χρόνο και των κατάλληλων κριτών, μπορούμε να έχουμε την εικόνα της εκτροφής μας…   

Ας μην ξεχνάμε ότι το Timbrado σαν καναρίνι φωνής διαιωνίζεται και εξελίσσεται εκτροφικά μέσα από τους διαγωνισμούς κάποια από τα ποιο βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθούνται σε μια εκτροφή είναι τα πιο πάνω και ίσως κάποιες προσωπικές πινελιές του καθενός μας σε αυτά τα βήματα που μας διαφοροποιούν













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου